• 1397/05/28 - 12:00
  • تعداد بازدید : 74
  • زمان مطالعه : 8 دقیقه
مدیر کل دامپزشکی استان تهران در گفتگوی اختصاصی فاخته نیوز :

برخلاف تلقی عامه در خصوص بهره مندی تشکیلات دامپزشکی پایتخت از امکانات، نسبت به بسیاری از استان ها در وضعیت نا مناسبی قرار داریم

فاخته نیوز- در ادامه سلسله مصاحبه و گفتگوها با مدیران کل دامپزشکی استان ها، این بار به سراغ مدیر کل دامپزشکی استان تهران رفتیم تا از این مدیر پایتخت نشین، وضعیت دامپزشکی تهران را جویا شویم. آنچه در این گفتگو گذشت به این شرح است:



 لطفا خودتان را معرفی نموده و سوابق تحصیلی و اجرایی خود را اعلام بفرمایید.



سید اصغر برائی نژاد متولد سال ۱۳۳۹ شهرستان بم هستم. دوران ابتدایی و متوسطه را در آن شهرستان گذرانده و در سال ۱۳۵۷ به پایان رساندم.در سال ۱۳۵۸ در رشته دامپزشکی پذیرفته شده و در سال ۱۳۶۶ از دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران فارغ التحصیل شدم.



-از سال ۱۳۶۶ تا سال ۱۳۶۹ بعنوان کارشناس دامپزشکی عشایری مناطق جیرفت و کهنوج فعالیت داشتم.



-از سال ۱۳۷۰ تا سال ۱۳۷۲ بعنوان معاون دامپزشکی سیستان و بلوچستان مشغول بودم.



-از سال ۱۳۷۲ تا سال ۱۳۸۲ بمدت ۱۰ سال بعنوان مدیر کل دامپزشکی سیستان و بلوچستان انجام وظیفه نمودم.



-از سال ۱۳۸۴ تا سال ۱۳۸۶ بعنوان مدیر کل دامپزشکی استان تهران فعالیت داشتم.



-از سال ۱۳۸۷ تا ۱۳۸۹ بعنوان مدیر بازرسی و ارزیابی عملکرد سازمان جهاد کشاورزی استان تهران انجام وظیفه نمودم.



-از سال ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۳ بعنوان مدیر کل دامپزشکی استان البرز فعالیت داشتم.



-از سال ۱۳۹۴ تا کنون بعنوان مدیر کل دامپزشکی تهران مشغول بکار می باشم.



در خصوص تعامل با بخش خصوصی دامپزشکی چه دیدگاهی داشته و چه اقداماتی تا کنون انجام داده اید؟



با توجه به محدویت های منابع انسانی و اعتباری در انجام ماموریت های محوله از یک سو و وجود پتانسیل قابل توجه بخش خصوصی از نظر نیروی انسانی مجرب و امکانات تخصصی موجود و از سوی دیگر بکارگیری توان بخش خصوصی در اجرای برنامه های کنترلی و پیشگیری دامپزشکی نه تنها یک انتخاب بلکه یک ضرورت می باشد. اصولا در همه کشورهای توسعه یافته تشکیلات دولتی عهده دار نظارت ،کنترل ،برنامه ریزی و هدایت منابع انسانی فعال در هر حوزه و بخش اقتصادی می باشند لذا هرقدر امور اجرایی در بخش دولتی کاسته شود به همان نسبت برقدرت و دقت امور نظارتی افزون خواهد شد.



از اقدامات انجام شده در خصوص استفاده از بخش خصوصی در حوزه دامپزشکی استان تهران می توان به موارد ذیل اشاره نمود.



الف- استفاده از توان تشخیصی آزمایشگاه های دامپزشکی بخش خصوصی در قالب آزمایشگاه های همکار به منظور ارجاع نمونه های مربوطه به برنامه های پایش ادواری با هدف کاستن حجم نمونه های وارده به آزمایشگاه بخش دولتی و ارتقاء سطح کیفی ودقت نتایج آزمایشگاهی  درحال حاضر ۹ آزمایشگاه بخش خصوصی استان بطور مرتب نمونه های برداشت شده توسط کارشناسان تحویل و آزمایش می کنند.



ب- تاسیس و راه اندازی مراکز مایه کوبی بخش خصوصی دامپزشکی که متشکل از دکتران دامپزشک (مسئول فنی بهداشتی واحد ) و همچنین کاردان ها و تکنسین های دامپزشکی (واکسیناتور) یکی دیگر از اقدامات می باشد. در حال حاضر ۱۶مرکز مایه کوبی دام و طیور (مجزا) حجم قابل توجهی از واکسیناسیون جمعیت دام و طیور استان را برعهده دارند که قسمتی از این عملیات با استفاده از اعتبارات بخش دولتی و در غالب قراردادهای خرید خدمت انجام می گیرد.



ج- بکارگیری دکتران دامپزشک بخش خصوصی به عنوان مسئول فنی بهداشتی واحدهای تولیدی فرآورده های خام دامی اعم از کشنارگاه های دام و طیور(۳۰واحد )مراکز بسته بندی گوشت قرمز و سقید و آلایش خوراکی و …(۳۰واحد) سردخانه های نگهداری (۲۲واحد) واحدهای سورت روده (۳۱واحد) کارخانجات خوراک دام و طیور (۲۵واحد) مراکز تبدیل ضایعات (۹واحد ) ، علاوه بر ایجاد اشتغال برای فارغ التحصیلان دامپزشکی موجب افزایش سطح نظارت و کنترل و چرخه تولید،نگهداری،توزیع و عرضه فرآورده های خام دامی شده است.



همچنین درحوزه نظارت بر تولید ،توزیع و عرضه دارو ،مواد بیولوژیک و واکسن نیز با بکار گیری ۳۷دکتر دامپزشک به عنوان مسئول فنی سطح نظارت ارتقاءیافته است .



 اجرای ماده ۱۹ را در استان تهران چگونه ارزیابی می کنید؟



صرف نظر از مشکلات مربوط به تدوین و ابلاغ دستورالعمل مذکور بطور کلی با ایجاد یک فضای تفاهم و همفکری با کارآفرینان و انجمن های وابسته این اداره کل توانسته است تا حدی دستورالعمل ماده ۱۹ را از اوایل سال ۹۶ به اجرا گذارد و چنانچه ایرادات آن رفع گردد مورد رضایت طرفین قرار خواهد گرفت.



۵- برای اجرای کامل دستورالعمل نظارت بهداشتی مصوب هیا ت وزیران که ماده ۱۹ تنها یکی از موارد این آیین نامه هست چه مشکلاتی را در تهران پیش رو دارید؟



 بطور کلی آیین نامه نظارت بهداشتی یکی از قویترین دستورالعمل های حوزه بهداشت عمومی می باشد ولیکن اجرای کامل آن منوط به رفع بعضی از موانع و مشکلات مربوطه می باشد. مواردی چون الزامات قانونی و ضمانت های اجرای مربوط به استقرار نظام نامه بهداشتی نظیر HACCP ,GMP بایستی قبلا مشخص گردد و یا اینکه هماهنگی های دستگاه های برون سازمانی و موازی برای تکمیل اقدامات مربوط به این آیین نامه ضروری به نظر می رسد . همچنین تکالیفی که این دستورالعمل بر عهده دامپزشکی قرار داده (بویژه در استان تهران با وجود مراکز تولیدی متعدد) مستلزم در اختیار داشتن نیروی انسانی متخصص و اعتبارات مورد نیاز می باشد.



 تشکل های کارفرمائی تا چه میزان در اجرای ماده ۱۹ با اداره کل هماهنگ هستند:



علیرغم ایراداتی که این تشکل ها بر بعضی از مواد دستورالعمل مذکور دارند ولیکن با توجه به روح تفاهم و همکاری که از دیرباز ما بین تشکل های کارفرمایی با دامپزشکی استان وجود داشته است ، خوشبختانه از زمان ابلاغ دستورالعمل مذکور طی جلسات همفکری و تعامل دو سویه توانسته ایم تا حدود زیادی موارد ذکر شده در دستورالعمل را به مورد اجرا گذاریم اگرچه مشکلاتی هم وجود دارد.



مدیریت در پایتخت چه مزایا و چه سختی هایی را به همراه دارد؟



به طور کلی مشکلات مدیریت در پایتخت از مزایای آن بیشتر است از سختی ها و معضلات آن میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:



الف- وجود سازمان ها و وزارت خانه های مرتبط با حوزه فعالیت دامپزشکی که بعضا منجر به دخالت و یا موازی کاری در انجام امور محوله می گردد و به همین نسبت مراجعات ارباب رجوع به این دستگاه (قبل از حل دراستان) موجب پیچیدگی مسائل می گردد.



ب- برخلاف تلقی عامه در خصوص بهره مندی تشکیلات دامپزشکی پایتخت از اعتبارات و نیروی انسانی مطلوب متاسفانه در مقایسه با حجم کارو حساسیت امور وضعیت بودجه نیروی انسانی دامپزشکی استان نسبت به خیلی از استان ها پایین تر و در وضعیت نا مناسبی قراردارد.



ج- وجود قسمت قابل توجهی از جمعیت کشور در استان و تبع آن بازار مصرف بزرگ فراورده های خام دامی منجر به بروز مشکلات عدیده ای در بخش های مختلف تولید، نگهداری ، فراوری، حمل و نقل و عرضه این مواد گردیده و با توجه به تعدد مراکز مذکور و همچنین حساسیت مسئولین کشوری و همچنین دستگاههای نظارتی و رسانه های جمعی فشار وارده بر تشکیلات دامپزشکی استان برای رسیدگی دقیق و فوری به مسائل و مشکلات مربوطه از حد توان خارج است.



با وجود مبادی ورودی و خروجی قرنطینه ای در استان تهران (فرودگاه امام خمینی(ره) و گمرک غرب تهران ) که در عمل قسمت اعظم امور مربوط به صادرات و واردات فروارده های پرو تئینی و مواد داروئی ، واکسن و مواد بیولوژیک را به عهده دارند می بایستی توسط دامپزشکی استان انجام گیرد و در بعضی از شرایط حاد اقتصادی فشار وارده مضاعف می گردد.



اما درخصوص مزیت های کار در پایتخت میتوان به استفاده نیروی انسانی مجرب و متخصص، وجود آزمایشگاههای تشخیص ملی و کشوری و مراکز دانشگاهی ، دسترسی سریعتر به مراکز تصمیم گیری و بالا بودن سطح بهداشتی و تکنیکی مراکز پرورش دام و مراکز تولیدی و وفرآوری اشاره نمود.



 اولویت های کاری شما کدام موارد است؟



حسب وظیفه قانونی رسیدگی به امور بهداشت دام به ویژه بیماریهای مشترک و همچنین پیگیری رفع موانع موجود در حوزه بهداشت عمومی از قبیل استحصال و توزیع فرآورده های خام دامی بعلاوه نظارت دقیق بر امورات مربوط به ترخیص دام و فراورده های خام دامی در گمرکات استان از اولویت های کاری مدیر استان می باشد. همچنین اضافه می گردد تامین اعتبارات مورد نیاز جهت مدیریت پرسنل و اجرای طرحهای ملی و استانی از مهمترین دغدغه های مدیر کل می باشد.



 برای افزایش ظرفیت های اشتغال در دامپزشکی در تهران چه پیشنهاداتی دارید و چه کمبودهایی وجود دارد؟



با عنایت به محدودیت های آب و خاک در استان تهران ، توسعه جمعیت دامی تقریبا منتفی است لذا تاکید بر افزایش کیفیت و استفاده از تکنیک های جدید برای ارتقاء راندمان تولید می باشد بر همین اساس پیشنهاد می گردد نسبت به استقاده از پتانسیل صادراتی برای قسمت عمده فراورده های  دامی( که درحال حاضر مقادیر قابل توجهی نیز صادر میگردد) با توسل به افزایش سطح کیفی و قابل رقابت و تولید صادرات محور اقدام نمود و با فعال سازی ظرفیت صادراتی واحدها می توان اشتغال قابل توجهی در بخش های مختلف پرورش دام ، استحصال و تولید ، بسته بندی و حمل و نقل ، فراوری و خدمات بهداشتی ایجاد نمود. از مهمترین کمبود ها و موانع موجد برای تحقق این امر میتوان به ضعف در قوانین و دستورالعمل های مربوطه ،کمبود و یا فقدان امکانات و تجهیزات بسته بندی ،نوسان شدید سیاست های صادراتی و مشکلات مربوط به ساختار دامپروری کشور اشاره نمود.



فاخته نیوز- با تشکر از جناب عالی و  مدیر محترم روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان تهران به جهت انجام هماهنگی لازم. موفق باشید


  • گروه خبری : اخبار اسلایدر
  • کد خبر : 22510
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

لینک کوتاه