• 1393/07/08 - 12:00
  • تعداد بازدید : 35
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

هفته دامپزشکی باشعار دامپزشکی درخدمت سلامت گرامی باد






تاریخچه دامپزشکی در ایران :



پس از استقرار مشروطیت در ایران و در پی سرایت بیماری طاعون گاوی در سال 1295 هجری خورشیدی، قانون تشکیل شعبه دفع آفات حیوانی در دی ماه 1303 به تصویب مجلس شورای ملی آن زمان رسید. این شعبه، تحت نظارت موسسه پاستور؛ با هدف جلوگیری از بیماریهای دامی، تهیه واکسن و سرم، افزایش جانداران اهلی، مطالعه بیماری های گیاهی و شناخت حشرات سودمند آغاز به کار کرد.


در سال 1339، طی دستور وزیر کشاورزی وقت، کلیه ادارات دامپزشکی استان ها مستقل و زیر نظارت مدیر کل دامپزشکی کشور قرار گرفتند. چند سال بعد، یعنی در سال 1348 بروز بیماری طاعون گاوی و تلفات سنگین ناشی از آن و همچنین نقش حیاتی دامپزشکی در ریشه کنی آن، بازنگری در وظایف و تشکیلات دامپزشکی کشور را پرهیزناپذیر ساخت و سرانجام در سال 1350، قانون سازمان دامپزشکی کشور به تصویب رسید و در پی آن، سازمان دامپزشکی کشور وابسته به وزارت کشاورزی به وجود آمد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، مشکلات گوناگون و پیامدهای ناشی از جنگ تحمیلی، فعالیت های دامپزشکی را تحت تاثیر قرار داد؛ تا اینکه در سال 1367، شبکه دامپزشکی بار دیگر در استان ها تشکیل و زیر نظر سازمان مرکزی که تمام یا بخشی از اختیارات را به استان ها تفویض کرده بود، فعالیت دوباره ای را آغاز کرد.

در سال 1368، بنابر تصویب مجلس شورای اسلامی (قانون تفکیک وظایف وزارتخانه های کشاورزی و جهاد سازندگی) سازمان دامپزشکی کشور و شبکه های آن در استان ها، از وزارت کشاورزی جدا و به وزارت جهاد سازندگی پیوستند.

با ادغام وزارت کشاورزی با وزارت جهاد سازندگی در حال حاضر، سازمان دامپزشکی کشور زیر نظر وزارت جهاد کشاورزی عمل می کند و در چارت سازمانی به ترتیب ادارات کل دامپزشکی استان ها و شبکه های دامپزشکی در شهرستانها فعالیت می کنند که در این نوشتار به وظایف، نقش و جایگاه دامپزشکی پرداخته می شود تا دامداران، مرغداران، مدیران واحدهای تولیدی و وابسته به دامپروری با اداره کل دامپزشکی استان بیشتر از گذشته آشنا شوند. لذا در ابتدای این بخش با نشان دادن  چارت تشکیلاتی اداره کل دامپزشکی به تشریح وظایف عمده آن واحدهای زیر مجموعه استانی پرداخته می شود.






علت نامگذاری 14 مهر بنام روز ملی دامپزشکی :

برخی از دانشمندان معتقدند که زمان پیدایش نباتات و حیوانات در زمین، حدود یک میلیارد و چهار صد میلیون سال پیش است .

دوران زندگی بشر به دو مرحله یکی عهد ابتدایی و دیگری عهد حجر تقسیم می شود . بشر درعهد ابتدایی هیچگونه صنایعی نداشته و تنها از نظر قوه عقل ازحیوان برتر بوده است.

 عصرحجربه سه دوره آغاز سنگی، پارینه سنگی و نوسنگی یا سنگ جدید تقسیم می گردد. اهلی کردن حیوانات که با اهلی کردن سگ آغاز شده است . در دوران نوسنگی یعنی 15000سال قبل از میلاد پیشرفت کرد . انسان در این عصر به اهلی کردن و پرورش گله های بزرگ گوسفند،بز،خوک، گاو،کبوتر،غاز و اردک پرداخت.


در عصر نو سنگی انقلاب بزرگی ایجاد شد و آن اینکه انسان در این عصر از شکارگری به مرحله کشاورزی وارد شد و از خیش چوبی استفاده کرد . در بدو ورود به مرحله کشاورزی انسان به طور کامل به کشاورزی نمی پرداخت ، مردان به شکار ادامه می دادند و احتمالاً زنان به گردآوری تخم گیاهان وحشی و کشت با دست یا با وسیله های سنگی و چوبی می پرداختند تا سرانجام مردان با استفاده از گاو و خیش وارد مرحله اصلی شدند .




ابوریحان بیرونی در آثار الباقیه نیز از گوش روز یاد می کند و در مورد احکام رویت مار در روز های ماه ذکر می کند که اگر در روز 14 ماه کسی مار ببیند رزقش تنها از چهار پایان است . در این روز گویا دعای مخصوص در واسپا را می خواندند و سلامت حیوانات راآرزو می کردند .

مسئله گوشت روز در فرهنگ اسلامی نیز آورده شده است . ملا محسن فیض کاشانی ( 1007 - 1091 ه . ق ) رساله ای در نقل روایت معلی بن خنیس از حضرت صادق ( ع ) راجع به نوروز و سی روز ماه پارسیان تالیف کرده است . در مورد روز 14 ماه حوس یا گوش گفته شده : 14 حوس نام فرشته ایست موکل بر آدمیان و چار پایان : پارسیان می گویند روزسبک است و ما می گوییم روزی خوب است برای هرچه خواهند و دیدن شرفا و علما برای حاجت خواستن در این روز خوبست و هر کس در این روز بیمار شود به زودی شفا یابد .

در سال 1369 شمسی به دنبال پیگیری و تلاش دامپزشکان برای اختصاص روزی از روز های سال در تقویم رسمی کشور به نام روز دامپزشکی ، جناب آقای دکتر حسن تاج بخش استاد ممتاز دانشگاه تهران و چهره ماندگار دامپزشکی و مولف کتابهای تاریخ دامپزشکی ایران ماه مهر  را به عنوان ماهی شایسته به خاطر آغاز سال تحصیلی و روز 14 را به یاد گوش روز که در ایران باستان روز مبارکی بود و در منابع اسلامی هم آمده است پیشنهاد و مطرح نبودند و از طریق مجاری ذیربط 14 مهر ماه به عنوان روز دامپزشکی معین شد . در این روز در تمامی استان ها گردهمائی هایی با هدف هم دلی ، هم زبانی و هم پیمانی دامپزشکان و سایر رده های دامپزشکی در عرصه های مختلف اجرائی آموزشی و تحقیقاتی صرف نظر از جایگاه های دولتی و غیر دولتی آنان و از طرفی آشنایی بیشتر جامعه به ویژه مسئولین با وظایف و مسئولیتهای کلیدی و اثر بخش این قشر در بهداشت و سلامت دام و فرآورده های دامی ، سلامت غذا و امنیت غذایی و در نهایت بهداشت همگانی برگزار می گردد .










  • گروه خبری :
  • کد خبر : 145791
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

لینک کوتاه