این بیماری در تابستان تشدید می شود
کاهش آب بدن در تابستان به علت تعریق فراوان است به همین دلیل باید روزانه آب به صورت اندک اندک و بافاصله مصرف شود زیرا کاهش آب بدن یکی از عوامل تشدیدکننده سردرد در تابستان محسوب میشود.
بهطور کل میزان شیوع میگرن در فصل گرما بیشتر است و به ازای هر ٩ درجه سانتی گراد که هوا گرم میشود میگرن به میزان ٨ درصد افزایش مییابد. چند عامل باعث تشدید سردرد در فصل تابستان و منجر به افزایش حملات میگرنی است. گرما بهعنوان یکی از این عوامل باعث گشاد شدن عروق و فشار در اعصاب مجاور عروق میشود که در نتیجه سر درد را به همراه دارد و مکانیزم دیگر تشدیدکننده سردرد، کاهش آب بدن به علت تعریق فراوان در تابستان است.
تابش آفتاب و نور آفتاب از دیگر عوامل ایجادکننده سردرد در تابستان است که اغلب به علت نزدیکی خورشید به کره زمین در فصل تابستان شدت آفتاب بیشتر میشود و افراد دچار سردرد میشوند به همین دلیل مسافرتهایی که اغلب در فصل تابستان اتفاق میافتد نیز میتواند عامل ایجاد سردرد شود.
اختلال خواب، کم خوابی، افزایش استرس، عوامل خستگی بیش از حد، نحوه غذا خوردن و نوع خوراک همه در بروز میگرن در گرما و مسافرت تاثیرگذار است.
کاهش آب بدن در اثر گرما، عامل مهمی است که میتواند باعث سردرد شود بنابراین برای پیشگیری از کم آبی بدن باید روزانه به صورت مرتب و با فاصله و جرعه جرعه آب مصرف شود زیرامصرف یک باره آب به مقدار زیاد برای رفع تشنگی درست نیست.
در فصل تابستان باید از ورزشهای سنگین پرهیز کرد چون ورزش سنگین باعث کاهش زیاد آب بدن میشود که یکی از عوامل سردرد در فصل تابستان است. بنابراین میتوان ورزشهای تابستانی مانند استخر یا تنیس را جایگزین کرد، اما در صورت الزامی بودن ورزش سنگین در زیر آفتاب، این افراد باید آب به همراه خود داشته باشند تا با فاصله و جرعهجرعه از آن مصرف کنند.
مایعات دیگری نیز میتوانند جایگزین آب شوند اما نوشیدنیهای گازدار برای میگرن ضرر دارند و در فصل گرما نباید از این نوع نوشیدنیها استفاده کرد و بهتر است از مایعات سنتی مانند دوغ، خاک شیر و مخلوط آب و آبلیمو تازه که بیضرر هستند برای رفع کمآبی استفاده کرد اما مایعات شیرین برای میگرن مناسب نیست و بهطور کل بهترین مایعات همان آب است که میتواند کاهش آب بدن در فصل گرما را جبران کند.
رنگ ادرار مشخصه مناسبی برای تشخیص کم آبی بدن است. بهطوری که پررنگ بودن ادرار نشان از این است که بدن انسان به آب بیشتری احتیاج دارد اما در صورت کم رنگ بودن ادرار میزان آب مورد نیاز بدن کمتر است.
نور آفتاب نیزباعث تشدید میگرن میشود و اغلب بیماران مبتلا به میگرن هنگام سردرد تمایل به استراحت در محل تاریک دارند زیرا نور آفتاب باعث تشدید میگرن میشود. برای پرهیز از تشدید میگرن و سردرد در برابر نور آفتاب افراد باید از عینکهای آفتابی، کلاههای حصیری یا کلاههایی که نقاب بزرگی دارند، استفاده کنند و همچنین پوشیدن لباسهای روشن بسیار بهتر از رنگهای تیره است زیرا میزان حرارت به بدن را کمتر میکند.
علاوه بر این اختلال خواب، کم خوابی، افزایش استرس، عوامل خستگی بیش از حد، نحوه غذا خوردن و نوع خوراک همه در بروز میگرن در گرما و مسافرت تاثیرگذار است. بنابراین بیماران مبتلا به میگرن باید برای مسافرتها برنامهریزی کنند، داروهای خود را فراموش نکنند، از ورزش سنگین پرهیز کنند، از کلاه استفاده کنند، استرس و کمخوابی نداشته باشند.
هنگام مسافرت افراد ممکن است از غذاهای آماده و فست فود استفاده کنند که این موارد میتواند میگرن را تشدید کند زیرا غذاهای مانده یا از قبل تهیه شده دارای مادهای به نام تیرامین است که منجر به تشدید میگرن میشود و بهطور کل غذاهای فست فود برای میگرن مضر است.
آموزش آرمیدگی و حرکات آرامشبخش هم یکی از روشهای مهم پیشگیری از میگرن در تمامی فواصل است. ورزشهایی مانند یوگا یا روشهای بیوفیدبک که بهعنوان روش پیشگیری از میگرن است از این جمله هستند. در روش بیوفیدبک بیماران طی جلساتی روشهای پیشگیری از میگرن، جلوگیری از انقباض عضلات گردن و سر که منجر به بروز سردردهای کششی و میگرنی میشود، آموزش میبینند و همچنین در این روش آموزشهایی مبنی بر روشهای جلوگیری از استرس به افراد داده میشود تا هنگام مسافرتها آرمیدگی و آرامش خود را حفظ کنند و بتوانند دقیقتر فکر و برنامهریزی کنند.
دکتر داوود آذرنگی، متخصص مغز و اعصاب
نظر دهید