اطلاعاتی در مورد تب خونریزی دهنده کریمه-کنگو
تب خونریزی دهنده کریمه- کنگو چیست؟
تب خونریزی دهنده کریمه-کنگو یکی از بیماریهای ویروسی مشترک بین انسان و حیوان است که در کشور ما نیز دیده میشود. آلودگی با این ویروس در دامها بیماری بالینی ایجاد نمیکند با اینهمه ممکن است در انسان باعث مرگ شود. ایجاد خونریزی در بافتهای بدن یکی از نشانههای بیماری در انسان است که در مراحل آخر بیماری اتفاق میافتد. بیماری برای اولین بار در سال 1944 در منطقه کریمه در کنار دریای سیاه دیده شد و سپس در سال 1966 در کنگو شناسائی گردید و با نام بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو مشهور شد.
توزیع جغرافیائی بیماری شامل چه مناطقی است؟
تب خونریزی دهنده کریمه-کنگو درجنوب و شرق اروپا و مخصوصا کشورهای شوروی سابق، در سرتاسر منطقه مدیترانه، شمالغرب چین، آفریقا، خاور میانه و شبه قاره هند گسترش دارد.
چگونه این بیماری منتقل میشود؟
این بیماری به صورت معمول از طریق گزش کنههایی که از دام آلوده خونخواری کردهاند و یا از طریق تماس مجروح با بافتهای دامهای آلوده در زمان کشتار دام، به انسان منتقل میشود.
بنابراین کشتار دامها در کشتارگاه و رعایت اصول بهداشتی در هنگام کشتار نقش بسیار مهمی در پیشگیری از بیماری دارد.
انتقال بیماری از فرد بیمار به فرد دیگر نیز از راههای مهم انتقال بیماری است.
نشانه های تب خونریزی دهنده کریمه-کنگو چیست؟
همانگونه که اشاره گردید، بیماری در دامها بدون علامت می باشد ولی دوره کمون بیماری در انسان بستگی به نحوه انتقال ویروس دارد. متعاقب گزش کنه ها معمولا دوره کمون 3-1 روز و حداکثر 9 روز و متعاقب تماس با خون و یا بافت های آلوده6-5 روز و حداکثر 13 روز می باشد. بیماری بطور ناگهانی و با علائمی مانند سردرد، تب بالا، درد ناحیه پشت، درد مفاصل، درد معده، استفراغ، قرمزی چشم ها و صورت و گلو و نقاط خونریزی در سقف دهان آغاز می شود. علائم زردی نیز ممکنست بروز کند و در موارد شدید در خلق و خوی، حواس و ادراک نیز تغییراتی ایجاد می شود. در موارد پیشرفته بیماری لکه های بزرگ کبود رنگ روی بدن، خونریزی شدید از بینی و خونریزی های غیرقابل کنترل در نقاط تزریق را می توان دید.
در صورت عدم اقدام سریع برای درمان میزان مرگ و میر در این بیماری میتواند بسیار بالا و به حدود 30% و حتی بالاتر از 50% برسد.
تشخیص تب خونریزی دهنده کریمه-کنگو چگونه است؟
تشخیص آزمایشگاهی موارد مشکوک به تب خونریزی دهنده کریمه کنگو باید در آزمایشگاه کاملا مجهز و با درجه ایمنی زیستی بسیار بالا انجام شود.
چه کسانی و چگونه در معرض این بیماری قرار دارند؟
همانگونه که گفته شد این بیماری از طریق کنهها و یا بافتهای آلوده حیوانات به انسان منتقل میشود. بنابراین دامداران، قصابها، کارکنان کشتارگاهها، تکنسینهای دامپزشکی و دامپزشکان در معرض بیشترین خطر قرار دارند و باید احتیاط بیشتری بنمایند. با توجه به اینکه بیماری میتواند از انسان بیمار به پرستاران آنها نیز منتقل شود لذا پرستاران باید در هنگام پرستاری از بیماران، موارد بهداشتی را کاملا رعایت نمایند.
جلوگیری از بیماری
1 - با اقدام علیه کنهها و سمپاشی دامداریها و حمام دادن دامها، با کنهها مبارزه کرده و دام های خود را عاری از کنه نگه دارید.
2 – از تماس با دامهایی که آلوده به کنه هستند اجتناب نمایید.
3 – دامها را در کشتارگاه کشتار نمایید و از کشتار آنها در بیرون از کشتارگاه اجتناب کنید.
4 – نگهداری گوشت تازه به مدت 12 الی 24 ساعت در یخچال و ترد شدن آن (ایجاد جمود نعشی) باعث از بین رفتن ویروسها از جمله ویروس تب کریمه کنگو در گوشت میشود. لذا قصابها باید از ارائه گوشت تازه که جمود نعشی در آن اتفاق نیافتاده است به مشتریان اجتناب کنند.
با رعایت موارد مذکور میتوانید خود و خانوادهیتان را سالم نگه دارید و از پروتئینهای حیوانی سالم لذت ببرید.
نظر دهید